Ön nincs bejelentkezve
Az IP Monitoring Kft. bejelentkezett ügyfelei számára kibővített tartalom és funkció érhető el

Új: ASP IVK–KATI kataszteri betétlapok és tárgyi eszköz kartonok összekapcsolása, rögzítése számviteli egyezőséghez

Új szolgáltatás: hogy az IVK szakrendszer (önkormányzat tulajdonában vagy vagyonkezelésében lévő ingatlanok nyilvántartása) adatai össze legyenek rendelve a tárgyi eszközök KATI modulban rögzített, leltározott adataival, ha szükséges, akkor az adatok rögzítése.

= Kataszter betétlapok (IVK) és tárgyi eszköz kartonok (KATI) összekapcsolása - mindenkinek

+ Rögzítés - ha szükséges, a Földhivatal ingatlan-nyilvántartásának és a kartonoknak megfelelően

Előzmény: Az önkormányzatoknak biztosítaniuk kell az ingatlanvagyonnal kapcsolatos naprakész információkat. A 147/1992. (XI. 6.) Kormányrendelet írja elő az önkormányzat tulajdonában vagy vagyonkezelésében lévő ingatlanelemek kötelező adatnyilvántartását és éves statisztikai adatszolgáltatás készítését.

Az ASP csatlakozás előtt az önkormányzatok többsége az E-Szoftverfejlesztő Kft. által fejlesztett és üzemeltetett KATAwin vagy e-kata kataszteri és eszköznyilvántartó rendszert használta a kataszter nyilvántartásra, ezekből a forrásrendszerekből kerültek átemelésre az akkori állapotnak megfelelő adatok. Sajnos az adatok az önkormányzatok nagy részénél hiányosak vagy nem pontosak voltak.

Az ASP rendszerben két külön szakrendszer (az Ingatlanvagyon-kataszter  rendszer és a gazdálkodási szakrendszer, KATI modulja) biztosítja az analitikus nyilvántartások vezetését arra hivatkozva, hogy eltérőek a számviteli és a vagyongazdálkodási szempontok.

Pontos adatok esetén is szükséges az IVK-KATI összekapcsolás, mert a jogszabályok a két nyilvántartás között az ingatlanvagyon számviteli bruttó értékére kötelezően egyezőséget írnak elő:

A jogszabályok a két nyilvántartás között az ingatlanvagyon számviteli bruttó értékére kötelezően egyezőséget írnak elő:

 1. A vagyonkimutatásban szereplő ingatlanvagyon számviteli nyilvántartás szerinti bruttó értékének és az ingatlan vagyonkataszteri nyilvántartásban szereplő ingatlanvagyon bruttó értékének egyezőségét biztosítani kell (4/2013 (I.11.) Kormányrendelet),
 2. A kataszterben feltüntetett épület ingatlanrészek, illetőleg egyéb építmény ingatlanrészek bruttó értékének külön-külön és minden időpontban meg kell egyezni a számvitelben nyilvántartott bruttó értékkel (147/1992 (XI.6.) Kormányrendelet),

ezért az eltérő analitikus adattartalom ellenére is biztosítani szükséges a kapcsolatot.

A Magyar Államkincstár hamarosan az ASP-ből várja az adatszolgáltatást.

Az IP Monitoring Kft. az E-Szoftverfejlesztő Kft. együttműködésével megoldást nyújt:

 • ha a számviteli és a kataszteri értékek egyezősége, a pontos eszköznyilvántartás nem teljeskörűen biztosított,
 • ha az ingatlan betétlapok nem naprakészek vagy hiányosak, rögzítés szükséges,
 • ha a kataszter ingatlan adatlapjának, a földre, az épületre, a közműre és az egyéb építményre vonatkozó betétlapjainak az adatai nem egyeznek meg a Földhivatal ingatlan-nyilvántartásának adataival, a közmű üzemeltetőjének nyilvántartásával,
 • ha a mérlegadatok és az ingatlanvagyon-kataszter szakrendszerben található bruttó érték adatok nem egyeznek meg,
 • ha az  ASP IVK és a KATI moduljai közötti integrációs kapcsolat nem megfelelő, a kataszteri adatok és az ingatlan tárgyi eszközök értékei nincsenek összekapcsolva, a két szakrendszerben a bruttó értékek nem egyeznek, nem együtt változnak,
 • ha az éves ingatlanvagyon-statisztika az IVS programból készült, és nincs alátámasztó analitika, a statisztika nem alkalmas a Magyar Államkincstár részéről elvárt adatszolgáltatásra,
 • ha a kataszter nyilvántartást, statisztikát eddig is külső szakértő végezte vagy nincs szabad munkatárs ezekre.

Az érdeklődőknek a kataszterben jártas ügyintéző(k) és döntéshozó(k) jelenlétében előzetes egyeztetés után az önkormányzatnál helyszíni tájékoztatást nyújt, egyedi szóbeli árajánlatot ad: Pisák Szabolcs, E-Szoftverfejlesztő Kft.

Kapcsolat:

 • Schubert Lajos tanácsadó: +36 20 521 89 50, schubert.lajos@gdpreg.hu (időpont egyeztetés)
 • Szűcsné Tóth Éva ügyvezető: +36 30 2052384, szucsne.toth.eva@ipmonitoring.hu (időpont egyeztetés, árajánlat, szerződéskötés)

 
ASP KATI-IVK TÁJÉKOZTATÓ letöltése

 


Feltöltés ideje
2020.10.13 14:17
Utolsó módosítás ideje
2020.10.14 11:14