Ön nincs bejelentkezve
Az IP Monitoring Kft. bejelentkezett ügyfelei számára kibővített tartalom és funkció érhető el

Adathalászat, az egyik leggyakoribb veszélyforrás

Az adathalászat, vagy más néven phishing, egy olyan támadási módszer, amely során a támadók megtévesztő eszközökkel próbálnak hozzáférni a felhasználók adataihoz. A támadók általában e-mailekben, üzenetekben vagy weboldalakon keresztül próbálnak adathalászatot végrehajtani.

A phishing e-mailek általában úgy néznek ki, mintha valós cégektől vagy szervezetektől származnának, és arra kérik a felhasználót, hogy kattintsanak egy linkre, nyissanak meg egy mellékletet vagy adatokat adjanak meg, mint például a jelszavunkat. Azok, akik ráklikkelnek a linkre, megnyitják a csatolmányt vagy megadják az adatokat lehet, hogy vírusokat, kártevő szoftvereket telepítenek a számítógépükre vagy a megszerzett adatokkal a bűnözők hozzáférhetnek az adataikhoz.

A phishing weboldalak szintén úgy néznek ki, mintha valós oldalak lennének, ezért az emberek könnyebben adják meg a felhasználónevüket és jelszavukat. Ha megadják ezeket az adatokat, a támadók hozzáférhetnek a fiókjukhoz és akár bűncselekményeket, banki tranzakciókat is elkövethetnek a gyanútlan felhasználó nevében.

Az adathalászat megelőzése érdekében fontos, hogy senki ne kattintson rá olyan linkre és csatolmányra, amely valódisága megkérdőjelezhető és ne adjanak meg adatokat olyan weboldalakon, amelyek gyanúsnak tűnnek. Ne nyissanak meg olyan e-maileket, amelyeket nem vártak vagy nem ismerik fel a küldőjét.

Szintén lényeges a biztonsági szoftverek használata, mint például a víruskereső és a tűzfal, hogy védhető legyen a számítógép a kártevő szoftverektől és hogy rendszeresen frissítésre kerüljenek az operációs rendszer összetevői, valamint az alkalmazások. Ha valaki rendellenességet tapasztal, azt azonnal jelenteni kell a rendszergazdának és meg kell változtatni a jelszót.

Meg kell említeni, hogy nem csak számítógépen, hanem például SMS-en vagy hanghíváson keresztül is történhet adathalász megkeresés. Kerülni kell a bizalmas adatok megadását függetlenül a megkereső sürgető, fenyegetőző vagy éppen megtévesztő hangvételétől. Mindig meg kell bizonyosodni arról, hogy valóban az a személy van a vonal túloldalán, akinek a másik fél mondja magát.

Az adathalászat nagyon komoly veszélyt jelent a digitális biztonságra, ezért elengedhetetlen tudatában lenni ennek a veszélynek. A fentiekben ismertetett lépések segítenek megelőzni az adathalászatot, és megóvni az adatokat.

Az adathalászatról készült rövid összefoglaló, illusztráció az alábbi NKI dokumentumban érhető el:

NE AKADJ HOROGRA!

Bővebb információ az adathalászat típusairól és technikáiról az alábbi NKI dokumentumban található:

ADATHALÁSZAT – A LEGHATÉKONYABB KIBERFEGYVER


Feltöltés ideje
2023.01.16 10:59
Utolsó módosítás ideje
2023.01.16 12:10